Hedšík

Táto stará tradícia vinohradníkov započala (podľa kroniky máňanských vinohradníkov) dňa 5. novembra 1925 v Mani. Je to výročná schôdza vinohradníkov Starej Hory (vinohradnícka oblasť vzdialená od Veľkej Mani 1 km), na ktorej sa volí horský výbor. Ide zároveň aj o ochutnávku mladého vínka, vyrobeného z hrozna zväčša v septembri a postupne dozrievajúceho.


Otvorenie schôdze pri sv. Urbanovi

Horský výbor

Zúčastnení vinohradníci Starej Hory


Horský výbor tvorí:
     1. richtár – najvyššia funkcia, zodpovedná za rôzne akcie a celkový chod
     2. pereci - (členovia výboru- v súčasnosti sa ich volí 9) poradcovia
     3. hájnik - strážnik vinohradov pred oberačkami a počas nich

Hedšík sa koná pravidelne každý rok niektorú sobotu popoludní, koncom novembra alebo začiatkom decembra. Tento rok to bolo 29. novembra. Je to záležitosť čisto mužská. Vinohradníci sa zídu pred sv. Urbankom, kde sa koná výročná schôdza – hedšík. Na schôdzi podajú správu o hospodárení za uplynulý rok, volia richtára, perekov a horského hájnika. Tento rok bol opäť zvolený staronový richtár Štefan Černák. V diskusii potom vinohradníci hovoria o veciach a problémoch týkajúcich sa práce a života na Starej Hore.


Verejné hlasovanie o mandáte
celého Horského výboru

Zvolený staronový richtár
Štefan Černák

Diskusia prítomných
o aktuálnych veciach


Tento rok bola diskusia okrem iného aj o stratenej niekoľkoročnej kroniky. Tento historický dokument, ktorý zachytával život a schôdze na Starej Hore skoro celé 20. storočie zmizol a stratil sa. Je to škoda pre vinohradníkov nielen morálna, ale aj historická. Celá schôdza sa končí zvonením na zvon zavesenom pri sv. Urbanovi.


Po schôdzi dobre padol guláš z diviny

Veselo bolo v nejednom hajlochu...

Je len dobré Máňanské vínko


Hedšík potom pokračuje voľnou zábavou. To je už potom veselo v hajlochoch, odkiaľ rozvoniava chutný guláš a ozýva sa spev pri pohárikoch dobrého máňanského vínka. Nechýbajú ani rôzne hudobné amatérske zoskupenia, tvorené zväčša z miestnych vinohradníkov a spievajúcich na ľudovú nôtu. Vinohradníci končia Hedšík v dobrej nálade až nad ránom... Toto je zavŕšenie celoročnej námahy a práci vynaloženej vo vinohradoch.


Použitá literatúra a prameme:
Leščák, Milan.: Pramene k tradičnej duchovnej kultúre Slovenska, 1999.
Kronika obce Maňa

zdroj:www.zitava.sk