Na guláši sa nič nedá pokaziť, iba vylepšiť

Posledné sobotné februárové dopoludnie začali dve po sebe nasledujúce akcie na viniciach na Starej hore vo Veľkej Mani. A to akcia združenia Slovenského záhradkárskeho spolku Veľká Maňa zameraná na rez viniča a druhá akcia spolku miestnych vinohradníkov 8. ročníka súťaže o najlepší Starohorský guláš. Na tomto príjemne strávenom spoločenskom podujatí sa zúčastnila hojná časť obyvateľstva a to nielen domácich.


Zraz vinohradníkov pri
hajlochu Martina Bednára

Ing. Bernáth má prednášku
o reze viniča

Praktická ukážka rezu


Na prvej akcii, na ktorej počas teoretickej časti prednášal Ing. Bernáth zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity a  neskoršie ukázal aj praktickú ukážku na reze viniča priamo vo vinici, sa zúčastnili s veľkým pozitívnym ohlasom mnohí vinohradníci. Práve teraz v zimnom období, keď rastliny vegetujú, je najvhodnejšia doba, aby sa vinohradníci zdokonalili, dozvedeli sa o nových trendoch v reze viniča a vypočuli si zaujímavosti ohľadne prvého zásahu vo vinici, ktorý je vykonávaný práve pri reze. Pre mnohých to bolo poučenie, pre iných zas potvrdenie zaužívanej techniky rezu. Veď od toho, ako sa zreže vinica, závisí budúca úroda hrozna a tiež jeho kvalita. Ešte zaujímavejšia bola samotná ukážka rezu priamo vo vinici. Profesionálna ukážka pôsobila nielen ako rada, ale aj ako návod na efektívnejšie využitie neskoršieho a kvalitnejšieho rastu celého viniča.


Varenie kotlíkového guláša

Varím, varím, ale jesť
ho nebudete!!!


Poobede začala gastronomická súťaž vo varení nádherne rozvoniavajúceho gulášu. Vopred nahlásení účastníci sa postarali o to, aby ani jedna čuchová bunka návštevníka nezostala pokojná. Najrozmanitejšie ingrediencie kĺzali do kotlíka a úžasná vôňa kričala do sveta. Podmienky boli vopred dané, a čo sa navarilo, to sa aj neskoršie zjedlo. Veď práve guláš je typické jedlo, pri príprave ktorého sa nemá čo pokaziť, iba vylepšiť. Do súťaže sa prihlásilo 17 družstiev, no uvarených gulášov bolo podstatne viac, asi nie všetci nabrali toľko odvahy, aby sa prihlásili. Pri takýchto súťažiach nejde ani tak o cenu, ako o atmosféru a priateľské stretnutie. Veď stretli sa tu amatérski kuchári, asistenti, krájači, šúpači, ale i kuriči.


Ani tento guláš
nestačil na víťaza

Pred dokončením

Ochutnávka...


Na prípravu dobrého kotlíkového gulášu treba asi tak 3-4 hodiny. Pre tých, ktorí ho ešte nevarili, iba jedli, je tu základný návod. Ten sa potom už len vylepšuje a dolaďuje: Načistíte čo najviac cibule. Čo najviac preto, aby mal "taký fajnový šmak".


Porota bola
najedená až po „uši“

Bolo čo jesť, piť
i vinohradnícke pesničky zneli


Na masti všetku cibuľu opražíte do sklovita. Nikam sa neponáhľajte, ohník sledujte, aby nebol moc silný, a aby vám cibuľa neprihorela. Ak bude cibuľa "eňo ňuno", pridajte všetko mäso nakrájané na kocky, miešajte, nechajte ho sprudka osmažiť, aby ostalo šťavnaté. Miešajte a miešajte. Ak bude mäso trocha udusené, prilejte vodu. Ostatné prísady uvádzam bez presnej gramáže, pridávajte ich podľa chuti, v závislosti od druhu kotlíka a objemu, či chcete hustejší alebo redší guláš. Je na vás, ako guláš dochutíte. V každom prípade budete potrebovať mletú červenú papriku, majoránku, mleté čierne korenie, mleté biele korenie, gulášové korenie, korenie aké zvyčajne dávate do gulášu, nezabudnite soliť a koštujte a koštujte. Pravdaže, aký by to bol guláš, keby nemal v sebe 2 dcl červeného vínka. Guláš sa musí podariť ako báseň a musí na jazyku písať. Po 1,5 - 2 hodinkách konečne pridajte zemiaky. Neskôr pridajte nakrájané rajčiny a papriky, alebo lečo a nechajte variť a variť. Na záver finálne dochuťte.

V súťaži o najlepší Starohorský guláš na Starej hore mohlo však zvíťaziť iba jedno družstvo. Šesťčlenná porota to mala ťažké z toľkých vzoriek navareného guláša vybrať ten najlepší, najchutnejší. Neuľahčovalo im pri rozhodovaní ani to, z akého mäsa bol guláš uvarený. Veď boli vzorky od hovädzieho, bravčového, srnčieho, zajačieho až po diviačí, mufloní, bažantí i vyskytol sa guláš uvarený z daniela. Aj keď všetci tvrdia, že ide hlavne o zábavu, niektorí každoročne berú túto súťaž až priveľmi vážne. Ibaže systém hodnotenia je naozaj vymyslený tak, aby porotcovia nemohli nikomu pomôcť k väčšiemu počtu bodov. Mohli bodovať až do 150 bodov a to štyri vlastnosti: farbu, konzistenciu, nápaditosť a chuť každej gulášovej vzorky. Ochutnali zo všetkých porcií a keď spočítali body, vyšlo im nasledovné poradie, ktoré bolo vyhlásené v priestoroch Martina Bednára: Absolútnym víťazom 8. ročníka o najlepší Starohorský guláš sa stalo trojčlenné družstvo zapísané ako Peter Hudec + Miro + Ľubo s.r.o. Získali od poroty 129 bodov. Guláš bol uvarený z diviaka. Druhé miesto získal Kuťka Jozef so srnčím gulášom a  tretie miesto získali záhradkári Maňa – Petrovský s bravčovým gulášom. Víťazi si prevzali vecné ceny a zúčastnení účastnícke diplomy.


Čas vyhodnotenia

Víťazi 8. ročníka vo varení
Starohorského gulášu


Tohtoročný kotlíkový guláš veľmi chutil, dokonca aj tým, ktorí prišli "nečakane, neohlásene a úplne náhodne". Recept na víťazný guláš som sa však nedozvedel. Aj týmto môžeme však poďakovať všetkým, ktorým chutilo a všetkým, ktorí sa taktne tvárili, že im chutí, ďakujem havkáčom, že „vylízali všetky prázdne misky a nebolo treba umývať riad“. Verte, že bol výborný! Tak ako bola výborná aj nálada počas celého dňa.

© Pavol Tinák, 5. marec 2009

zdroj:www.zitava.sk