V sobotu 20. februára 2010 sa na Starej hore v Mani konal IX. ročník súťaže vo varení guláša. I keď počasie nebolo priaznivé, to od chuti a súťaženia družstvá neodradilo. Tento rok sa ich prihlásilo 18.
Monitorovacia komisia |
Možno víťaz |
Príprava gulášu |
Kotlík var... |
Príprava gulášu |
Po prihlásení, ktoré trvalo do 12,30 hod. sa mohli začať prípravy a samotné varenie gulášov. Celý proces varenia guláša priebežne monitorovali vopred vybraní traja členovia Vinohradníckeho spolku Stará hora, menovite Daniel Sojka, Milan Hrušovský a František Hoppan.
Príprava gulášu |
Kontrola gulášu |
To trvalo asi do 16. hodiny, kedy sa vzorky gulášov začali zhromažďovať v "hajlochu" Martina Bednára. To boli vône. Neľahkú úlohu potom mala samotná porota pri ochutnávke a vyhodnocovaní. Všetko sa konalo anonymne.
Odovzdávanie vzoriek |
Vyhodnocovacia porota |
Porota v zložení pánov – Gajdoš, Sádovský, Bujdák, Žigray a Mačkaj hodnotili pridelením bodov na pripravených vzorkách gulášov hlavne vôňu, farbu, uvarené mäso, uvarené zemiaky, chuť a celkový dojem.
Prvé miesto |
Po sčítaní všetkých bodov vyšlo poradie víťazov IX. ročníka súťaže o najlepší Starohorský guláš takto:
1.miesto Žigrai Branislav – guláš z jeleňa 122 bodov
2.miesto Bujdák Richard – guláš hovädzí 119 bodov
3.miesto Šulka, Nagy, Hajabač – guláš z diviaka 110 bodov
4.miesto Tinák Štefan – guláš z diviaka 105 bodov
5.miesto Gajdoš Miroslav – guláš bravčový, hovädzí, diviači 102 bodov
Odovzdávanie cien |
Víťazi dostali okrem diplomov aj vecné ceny. Ostatným zúčastneným ostala okrem nedojedených gulášov aj dobrá nálada... Veď nešlo o výhru, ale o účasť a stretnutie s dobrými priateľmi.
© Pavol Tinák, 22. február 2010
foto © Pavol Tinák, 2010
zdroj:www.zitava.sk