Zápisnica z 1. schôdzi VSSH Maňa /2011

 

Schôdza I. zasadnutia Vinárskeho spolku Stará hora v Mani, sa konala dňa 8.januára 2011 na Starej hore Maňa.

 

 

Úvod

Rokovanie dnešnej schôdzi otvoril a viedol staronový richtár Starej hory Štefan Černák ktorý na začiatku privítal 5 členov VSSH. Jeden člen p.Hrušovský Ivan sa ospravedlnil. Prítomný boli aj 3 členovia revíznej komisii.

 

Program dnešného zasadnutia bol nasledovný:

1. finančná správa

2. návrh činnosti VSSH pre rok 2011

3. určenie termínu a programu súťaži o Starohorský guláš

4. určenie termínu  a spôsob organizovania degustácie vín a oslavy sv.Urbanka

5. doplnenie iných činností VSSH

6. Schválenie termínu Hedšík

7. Diskusia

 

Program:

 

1. Celkovú finančnú správu predniesol hospodár Jozef Hrušovský. VSSH má k dnešnému dňu 103 členov. Členské činí 515€. Celková finančná správa je k nahliadnutiu u hospodára. Poplatok za možnosť zapojenia sa na elektrickú sieť je stanovený na 60€.

 

2. Činnosť  spolku závisí od finančných možností. VSSH chce naďalej organizovať podujatia a brigády tak, aby to bolo atraktívne pre našich vinohradníkov. Budú sa konať opravy ciest a chodníkov, elektrifikácia Krátin, oprava sôch a kaplnky...

 

3. Richtár spolku predniesol informácie o pripravovanej akcii v súťaži o najlepší Starohorský guláš. Je to už jubilejný X. ročník súťaže. Spolu s členmi prerokovali miesto, čas a organizačné veci tejto akcii. Hľadajú sa možnosti sponzorstva, zabezpečenie diplomov a chodu akcie. Oslovujú sa členovia obsluhy a vyhodnocovacej komisie. Keďže je to jubilejný roční, okrem cien bola schválená aj tombola. Termín akcie o najlepší Starohorský guláš bol stanovený na 19. február 2011. Zatiaľ nebola schválená navrhovaná druhá akcia vo varení gulášu, ktorá by sa konala v letných obdobiach.

 

4. Degustácia vín v minulosti bola stratová akcia, no i napriek tomu bola konaná. Minulý rok bol zlý pre úrodu hrozna, preto je otázne konať degustáciu vín, keďže by bolo málo vzoriek. Padol návrh spojiť degustáciu s okolitými dedinami najmä s Kmeťovom a Michalom nad Žitavou. Za týmto účelom budú oslovený kompetentný starostovia a vinári. Na starosť si to zoberie richtár VSSH. AK sa bude konať degustácia, termín sa určí neskôr.

Oslavy sv.Urbanka sa budú konať 22 alebo 29 mája. Presný termín určí miestny pán farár. Prišiel aj návrh o pozvanie na sv. omšu biskupa, čím by sa oslavy stali atraktívnejšími. Všetci to privítali a o pozvanie sa postará Jozef Hrušovský.

 

5. Doplnenie iných činností: pred oslavou sv.Urbanka sa bude konať brigáda na úpravu miestnej cesty a chodníka. Budú sa zasypávať jamy a výtlky drobným kameňom. Pomoc pri oprave kríža pri ceste a sochy sv. Janka  Nepomuckého  ponúkol Štefan Tinák z Topoľčianok. Opraví sa aj cokel na kaplnke sv.Urbanka.

Začne sa plánovaná elektrifikácia Krátin so spoluúčasťou obecného úradu Maňa. 

 

Už tretí rok sa organizuje veľké čistenie rieky Žitava, pri príležitosti Svetového dňa vody. Akcia sa bude konať v dňoch od 21. do 27. marca 2011. Hlavným cieľom podujatia bude vyčistenie koryta a brehov rieky Žitava od odpadkov a nečistôt. Podujatie vyvrcholí v nedeľu 27. marca 2010. VSSH  túto akciu plne podporuje a jej členovia sa danej akcii aj zúčastnia. Pridať sa môžu aj ostatný vinohradníci...

 

6. Termín Hedšíku je stanovený a schválený na 3.DECEMBRA

 

7. Diskusia:Pavol Tinák informoval prítomných, že treba zaplatiť internetovú doménu vinohradymana.sk, čo mu aj schválili. Zháňajú sa informácie o histórii Starej hory. Dostupné informácie z kroník a pamätnej knihy sa priebežne spisujú. Bolo navrhnuté, aby členovia VSSH boli spísaný aj na internete. Navrhnuté bolo aj zakúpenie vinohradníckej kroniky.

Richtár rozdal každému perekovi cca 10 členských preukazov so známkami na rok 2011. Tí rozdajú preukazy členom a zároveň vyberú členské peniaze na tento rok.

 

Záver

Richtár spolku po vyčerpaní všetkých bodov programu dnešného zasadnutia poďakoval členom za účasť na zasadnutí a ukončil ho.