Zápisnica z 5. schôdzi VSSH Maňa/2010

Schôdza V. zasadnutia Vinárskeho spolku Stará hora v Mani, sa konala dňa 1.augusta 2010  o 17,00hod na Starej hore Maňa.

 

Úvod

Rokovanie dnešnej schôdzi otvoril a viedol richtár Starej hory Štefan Černák ktorý na začiatku privítal všetkých 6 členov VSSH (Ivan Hrušovský bol za neúčasť ospravedlnený) a členov revíznej komisie Milana Chudého a  Stana Vojteka. Zasadnutia sa zúčastnil aj starosta obce Veľká Maňa Igor Sádovský.

 

Program dnešného zasadnutia bol nasledovný:

1. informácia o činnosti VSSH za uplynulé obdobie

2. finančná správa a stav účtu  

3. riešenie postu hájnika na Starej hore

4. elektrifikácia Krátiny

5. návrh na opravu cesty

6. internetová stránka VSSH

7.návrh na spoluprácu s Požitavskou vínnou cestou

8. história Starej hory

 

Program

1.Richtárom bola prednesená uplynulá činnosť na Starej hore.

2.Podrobnú finančnú správu predniesol hospodár Jozef Hrušovský. Usporiadaná akcia degustácia vín : v bufete bol príjem 209,60 € , oproti vlaňajšku je to nárast, keďže vlani sa vyzbieralo 145 € . Výdaje spoluorganizátorov záhradkárov boli vo výške 158,64€ , vinohradníkov vo výške 175€, spolu 333,64€. Strata ako po iné roky predstavuje 124,04€. Strata sa úmerne rozdelila medzi organizátorov.

3.Keďže stále nie je oficiálne prihlásený žiadny občan za hájnika, richtár navrhol starostovi obce, aby hájnikom bol pracovník obecného úradu, načo mu hneď starosta oponoval, že nemá k dispozícii žiadnu pracovnú silu nazvyš a navyše má o 1 pracovníka menej oproti minulému roku. Problém je aj s financovaním hájnika. Finančné prostriedky prisľúbené starostom na hájnika v dnešnej dobe neprichádzajú do úvahy. Vysvetlil to s finančnou krízou, výdavkami obce, nakoľko tu boli prednedávnom rozsiahle záplavy a faktom že obec od štátu dostáva veľmi malý balík peňazí, ktorý nestačí ani na základný chod obce. V tomto bode nastala široká diskusia...  Padli aj návrhy, aby hájnikom sa stal pracovník obce p.Kajaba,  cca. zhruba na 2 mesiace. Ďalším návrhom bol p.Ignás Sojka, nakoľko je vinohradníkom, poľovníkom a má s takouto činnosťou prax. Na záver v tomto bode sa všetci uzhodli, že plat hájnika bude 600€ na 2 mesiace a finančné prostriedky sa vykryjú z členského a niečo aj z obecného. Budú oslovený navrhnutý kandidáti a keď odmietnu, bude v miestnom rozhlase vyhlásený oznam o nábore za hájnika.

4.k výstavbe elektrifikácii Krátin vzhľadom na finančné problémy sa bude postupovať podľa možností. Bude sa chystať materiál (konzoly) a ostatné veci k tomu potrebné.  Všetko sa bude konzultovať s miestnym elektrikárom Jozefom Cigáňom. Práce poprípade sa zabezpečia svojpomocne. Tu bola prisľúbená  pomoc starostom vo forme plošiny.

5.v tomto bode padol návrh na opravu cesty. Jedná sa  o najviac frekventovanú časť a to je od hlavnej cesty po sv.Urbanka. Asfaltovú drť zabezpečil Miroslav Sojka. Bude vyhlásená brigáda na 7.augusta 2010 o 17,00 hod. Každý si môže zasypať výmole a výtlky aj pred svojím hajlochom. Starosta obce poskytne vibračnú dosku na utlačenie drte.

6.Internetová stránka je spustená, len príspevky sú od jedného autora. Richtár vyzval ostatných, aby prispievali aj oni na stánku a tak viac oživili a zatraktívnili stránku.

7.richtár ďalej navrhol spoluprácu s Požitavskou vínnou cestou. Na tomto sa musí začať pracovať a tak viac sa zviditeľniť. 

8.Starší členovia boli vyzvaný, aby prispeli k histórii Starej hory svojimi spomienkami, nakoľko kronika Starej hory sa stratila, spomienky , alebo uchované zápisky treba uchovať a zverejniť.

 

Záver

Richtár spolku  po vyčerpaní všetkých bodov dnešného zasadnutia poďakoval členom a starostovi  Igorovi Sádovskému za účasť na zasadnutí a ukončil ho.